Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal Menselijk kapitaal in startups: Op zoek naar ‘de klik’

2024-08-20 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
Je zal deel uitmaken van het dynamische en interdisciplinaire onderzoeksteam binnen het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF), een stimulerende omgeving met een breed internationaal en nationaal netwerk. Als nieuwe collega draag je samen met het team actief bij aan de verdere groei van RCEF. De missie van RCEF is om maatschappelijke waarde te creëren door relevant en rigoureus academisch onderzoek, inspirerend onderwijs en nauwe samenwerking met de bedrijfswereld. Ontdek hoe jij kan bijdragen aan onze missie op www.uhasselt.be/rcef.

Functie-inhoud

Jouw rol omvat het uitvoeren van onderzoek, schrijven en publiceren van wetenschappelijke artikelen, en actieve deelname aan internationale en nationale congressen, met als doel het voltooien van een doctoraatsproefschrift.
Dit doctoraat richt zich specifiek op het menselijke aspect binnen startups, waarbij het vinden en behouden van de juiste mensen essentieel is voor hun voortbestaan en groei. Maar wat betekent dit concreet? Binnen dit onderzoek gaan we op zoek naar de deep-level factoren die bepalen welke personen goed passen bij specifieke startups. We gaan met andere woorden op zoek naar de zogenaamde ‘klik’ en trachten te achterhalen welke deep-level factoren deze klik zullen bepalen. In een eerste fase zullen bestaande inzichten uit voorgaand onderzoek rond onder andere person-job fit, person-organization fit, person-team fit en person-skill fit verzameld en gesynthetiseerd worden. In een tweede fase zal onderzocht worden in welke mate deze bestaande bevindingen relevant zijn voor de startup context. Startups staan echter bekend voor hun dynamisch karakter, snel veranderende processen, structuren en teams. Het doel van dit doctoraat is daarom enerzijds te onderzoeken welke factoren een juiste klik kunnen voorspellen en anderzijds ervoor zorgen dat deze klik ook blijft bestaan. Gezien het volatiele karakter van een startup is deze tweede deelvraag voor startups nóg crucialer dan voor KMO’s of grotere ondernemingen. Het verlies van één cruciale medewerker zou zomaar het einde van de startup kunnen betekenen.
Overleg met je promotor zal je helpen bij het afbakenen van je onderzoeksvragen en het identificeren van de belangrijkste gebieden die moeten worden onderzocht. Een duidelijke onderzoeksopzet met methodologie en dataverzamelings- en analyseplannen is essentieel om de grondigheid en betrouwbaarheid van je onderzoek te waarborgen. Hoewel het uiteraard fundamenteel academisch onderzoek betreft, zal er van in het begin zeer sterk gekeken worden naar de praktische relevantie en valorisatiemogelijkheden van dit onderzoek.
Je wordt lid van de Doctoral School of Behavior Sciences and Humanities waardoor je doorlopend de kans krijgt om je verder te professionaliseren. Ten slotte draag je in beperkte mate bij aan de onderwijstaken van de vakgroep Accountancy, Financiering en Governance (bijv. werkzittingen begeleiden, studenten begeleiden bij hun masterproef of bedrijfsproject, examens verbeteren).

Profiel

  • Je behaalde een Master in Economische wetenschappen, Toegepaste economische wetenschappen, Handelsingenieur, Handelswetenschappen (of gelijkwaardig).
    Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
  • Je werkt zelfstandig, resultaatgericht en planmatig en hebt uitstekende organisatorische vaardigheden.
  • Je beschikt over het nodige probleemoplossend vermogen.
  • Je beschikt over de nodige kritische ingesteldheid als onderzoeker.
  • Je hebt sterke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden, in het Engels en in het Nederlands.
  • Je kan goed werken in teamverband.
  • Affiniteit met onderzoek en/of ondernemerschap is een pluspunt.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden jou een voltijdse aanstelling in een contract van bepaalde duur (2×2 jaar, na positieve tussentijdse evaluatie). Je komt terecht in een multidisciplinaire onderzoeksgroep met een internationale reputatie. Jouw werkplek bevindt zich op onze groene campus in Diepenbeek.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 20 augustus 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
Het interview kan gepaard gaan met een bijhorende schrijfopdracht.

Meer info
Prof. dr. Jelle SCHEPERS, +32-11-268741, jelle.schepers@uhasselt.be
Prof. dr. Pieter VANDEKERKHOF, +32-11-268712, pieter.vandekerkhof@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal Menselijk kapitaal in startups: Op zoek naar ‘de klik’
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-05-21
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-20 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-20 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Towards a Green and Ethical Future University of Jyväskylä Leestijd: 4 min
...
Making Connections in the Heart of Europe Universiteit Maastricht (UM) Leestijd: 4 min
...
Giving Back to the Leaders of Tomorrow Hochschule Reutlingen Leestijd: 4 min
Meer stories